België
België staat o.a. bekend om het bier, de chocolade en pralines, mosselen, Belgische frieten, Manneken Pis en Kuifje. In België verveel je je geen moment. Er is altijd wel iets te doen of te bezichtigen. Ook al is België niet zo`n groot land, er zijn wel unieke musea, uitstekende shopmogelijkheden, prachtige gothische kerken en diverse natuurgebieden. Zowel voor de actieve vakantiegangers als voor de cultuurliefhebbers is België een geschikt vakantieland. Maar misschien wel de voornaamste reden om een bezoek te brengen aan België is het bourgondische leven met heerlijk eten en drinken.
België is het zuiderbuurland van Nederland en grenst verder aan Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en de Noordzee.
Je kunt België verdelen in drie geografische zones: Laag-België met een hoogte van minder dan 100 m., Midden-België met een hoogte variërend van 100 tot 200 m. en Hoog-België met een hoogte van 200 tot meer dan 500 m. Botrange in de Ardennen is het hoogste punt met 694 m.
- Officiele naam:
- Koninkrijk België
- ISO:
- BE
- Ligging:
- noordwest Europa
- Hoofdstad:
- Brussel
- Inwoners:
- +/- 10500000
- Taal:
- Frans en Vlaams
- Godsdienst:
- Rooms-Katholiek
- Tijdzone:
- UTC +1
- Munteenheid:
- Euro
- Klimaat:
- landklimaat
- Oppervlakte:
- 32545 km²
- Beste reistijd:
- januari - december
- Hoogseizoen:
- mei - september
Manneken Pis - het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17de eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich slechts enkele tientallen meter van de Grote Markt van Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend.
Kuifje - deze stripheld is wereldwijd bekend. Jaarlijks worden wereldwijd zo`n drie miljoen Kuifjesalbums verkocht. De avonturen van de jonge verslaggever en zijn hond werden in 58 talen vertaald. George Remi, alias Hergé, tekende op 10 januari 1929 de eerste contouren van Kuifje. Hij baseerde zijn stripheld op de grote sterverslaggevers van die tijd.
De vlag dook voor het eerst op in 1792. Na de onafhankelijkheid van de Nederlanden werd het in 1830 de nationale vlag. De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Brabant.
Ervaringen
Pagina 1 van 30 met 292 resultaten
Er waren weinig toiletten beschikbaar. De restaurants hadden hun toiletten gesloten.
- Algemeen 10
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 10
Een mooie streek om fietstochten te doen. Ook kun je er heerlijk wandelen.
- Algemeen 8
- Inwoners 7
- Ligging 7
Mooi gelegen dorp met leuke straatjes en veel horeca met terrassen
- Algemeen 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 9
Mooie stad, lekker eten. Het is wel toeristisch geworden dus ook een stuk drukker.
- Algemeen 8
- Uitgaan 7
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Ben er niet geweest omdat de Belgische boeren staakten
- Algemeen 1
- Inwoners 1
- Ligging 1
Erg mooie stad. Goed eten. Kerstmarkt valt tegen. Sfeer is wel romantisch.
- Algemeen 9
- Cultuur 8
- Restaurants 9
- Bezienswaardigheden 9
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is mij als zeer gastvrij overgekomen ondank de gigantische drukte in deze tijd van het jaar.
- Algemeen 8
- Restaurants 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is prachtig wij waren er in de kersttijd Alleen best wel duur
- Algemeen 8
- Cultuur 8
- Restaurants 8
- Bezienswaardigheden 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Brugge is mij als zeer gastvrij overgekomen ondank de gigantische drukte in deze tijd van het jaar.
- Algemeen 8
- Restaurants 8
- Inwoners 8
- Ligging 8
Was een hele mooie stad sprookjesachtig en met de kerst sfeervol met alle lampjes
- Algemeen 10
- Uitgaan 8
- Cultuur 10
- Restaurants 10
- Bezienswaardigheden 10
- Inwoners 9
- Ligging 10
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- Volgende
Vakantieverhalen / reisverslagen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van België
Het Groot Begijnhof (Mechelen)
Het Groot Begijnhof is misschien wel het meest gefotografeerde gebied in Mechelen. Dit Begijnhof staat vol met prachtige historische gebouwen, kleurrijke straatjes en ouderwetse stenen, ook loop je vanuit hier zo de bierbrouwerij het Anker in. Vele jaren geleden stond er nog een grote stadsmuur om de Begijnhof, maar deze werden in het jaar 1560 vernield. Toen de Begijnhof nog omringt werd door de stadsmuur, was het een 'kleine stad', er was een eigen kerk, bakkerij en brouwerij. De begijnhoven werden vroeger gesticht in de tijd van de kuistochten.
Sint-Romboutskathedraal (Mechelen)
De Sint-Romboutskathedraal is de hoofdkerk van Mechelen. Deze kathedraal heeft een toren van maar liefst 97 meter hoog en daarbij twee beiaarden, om deze hoge toren staat de kerk dan ook bekend. De toren van de kathedraal is tevens opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het bisdom in Mechelen werd in het jaar 1559 opgericht, toen werd de kerk ook meteen bevorderd tot kathedraal. Deze kathedraal is zeker een bezoekje waard.
Het Anker (Mechelen)
De artisanale brouwerij Het Anker is vooral bekend om haar geliefde streekbieren. Het Anker opende eind vorige eeuw een uniek concept, namelijk een 3-sterren hotel in de brouwerij. In 2010 werden de rondleiding door de brouwerij herstart en ook is er de laatste jaren flink gewerkt aan de soorten bier, zodat er voor ieder wat wils is. Ondertussen is de brouwerij internationaal bekend geworden en exporteren ze bier naar meer dan 30 landen.
Horlogeriemuseum (Mechelen)
Een unieke museum is het Horlogeriemuseum, de trots van dit museum is een belangrijke verzameling kunstambachtelijke horloges. Hier kan een rondleiding worden gevolgd op afspraak. De eigenaren van het museum willen dat elke bezoeker het maximum uit hun bezoek haalt. Je kunt ook zelfstandig een bezoekje brengen, alleen zou je dan hoogstwaarschijnlijk niet weten waar je specifiek naar moet kijken. Een rondleiding duurt ongeveer een uur en een kwartier. Leuk om dus te doen wanneer je in de buurt bent. De rondleiding kan in het Nederlands, Frans, Duits of Engels worden gegeven.
Le Carré (Luik)
Le Carré in de wijk L’Île is de uitgaansbuurt van Luik. Veel bars, cafés, restaurants en terrassen zijn hier te vinden. Deze wijk wordt ook wel gezien als het handelscentrum van de stad Luik. De structuur van deze straten is vierkant, dat is dan ook meteen de betekenis van het woord Carré. Ook lopen de straten Vinâve en Rue du Pot d'Ór door deze stad heen, samen vormen zij de hoofdwinkelstaat van de stad. 's Middags lopen er dan ook veel shopaholics met volle tassen, maar 's avonds maakt de stad plaats voor de mensen die graag uit gaan. In de winter wordt er plaats gemaakt voor een sfeervolle ijsbaan.
La Batte (Luik)
De zondagse markt op het Bat (La Batte) is een zeer populaire en grote markt. De markt is er iedere zondag en is wel twee kilometer lang. Vroeger boden veel Belgen hun waren aan, maar tegenwoordig is La Batte een multiculturele markt waar veel kleding, huishoudartikelen, eten en drinken word aangeboden. Ook zijn er levende dieren te koop zoals kippen, eenden en konijnen. Na een bezoek aan deze lange markt kun je wat drinken aan een van de dichtbijgelegen cafés.
Museum voor Schone Kunsten (Luik)
Museum voor Schone Kunsten en Museum voor Waalse kunst is een museum van zowel moderne als oude kunst in de Belgische stad Luik. In 2011 werd dit museum opgericht. Het museum is te vinden in een door architect Henri Bonhomme ontworpen gebouw, dat uit de jaren 80 komt. Het gebouw heeft een spiraalvormige expositieruimte waar de vaste collectie tentoongesteld wordt. In andere ruimtes in het gebouw zijn kunstwerken te bewonderen van hedendaagse kunstenaars uit Wallonië en Luik.
Sint-Bartholomeuskerk (Luik)
De Sint-Bartholomeuskerk is gebouwd in de 11e en 12e eeuw en toegewijd aan Sint-Bartolomeüs. Deze romaanse kapittelkerk is een van de zeven wonderen van België. Op 30 november 1015 is de kerk gesticht en lag toen nog buiten Luik. Het oudste deel van deze kerk is het vierkant gesloten koor dat uit eind 11e eeuw komt. Tussen 1999 en 2005 was er nog een laatste restauratie aan de gang. Hierbij werd een polychrome bepleistering teruggebracht naar zijn originele kleur.
Hapje Tapje (Leuven)
In augustus vindt jaarlijks het gastronomische evenement 'Hapje Tapje' plaats. In het centrum kun je op deze zondag allerlei hapjes en drankjes proeven voor een zacht prijsje. Op de Oude Markt kun je ook nog kijken wie de Barmannenrace wint. Er komen ieder jaar meer dan 40.000 bezoekers op af. Leuven is echt de bierhoofdstad van België, daarom blijft ieder jaar het aanbod op de biermarkt groeien en staat het proeven centraal.
kruidentuin van Leuven (Leuven)
Uniek is de kruidentuin in Leuven, deze vind je namelijk verder bijna niet in België. De kruidentuin van Leuven is de oudste in België. Hij is aangelegd in het jaar 1738, voor de studenten die geneeskunde studeerde. In het jaar 1835 is deze kruidentuin overgedragen aan de stad Leuven, in 1982 renoveerde ze deze in de oorspronkelijke staat. Planten en kruidenliefhebbers moeten hier beslist een kijkje nemen bij deze grote collectie. Er is een serrecomplex van 450 m² waar je ontzettend veel soorten planten kunt vinden zoals waterplanten, kuipplanten en kruidenplanten.
Sint-Michielskerk (Leuven)
De barokke Sint-Michielskerk is een van de zeven wonderen van Leuven. Het monument is sinds 1940 een beschermd monument. De prachtige gedetailleerde voorgevel is het belangrijkste element van de schitterende kerk. De kerk is gebouwd tussen 1650 en 1671 en is ontworpen door pater W. van Hesius. In de kerk zijn drie liggende grafstenen aanwezig, deze zijn van Loanardus Lessuis, de gezusters Aldegondis en Anna van Horenbeeck en van de familie Jonker.
Begijnhof Ten Hoeve (Leuven)
Uniek is het 13e-eeuwse Begijnhof met een interessant huizencomplex uit de 17e eeuw. Deze bezienswaardigheid wordt ook wel Begijnhof Ten Hoeve genoemd. Het is een gerestaureerde oude wijk die in het zuiden van de binnenstad is gelegen. Dit Begijnhof is een van de grootste in Vlaanderen en heeft een oppervlakte van ongeveer drie hectare. De rivier de Dijle stroomt door het hof van dit hof en splitst in twee zijden. In totaal liggen er drie bruggen over de rivier.
Centrum van Kortrijk (Kortrijk)
Ook liefhebbers van oude architectuur kunnen in het centrum van Kortrijk hun hart ophalen. Hier zijn namelijk een aantal torens te vinden die overblijfselen zijn van de middeleeuwen. Deze torens zijn de enige restanten van de oudste stadsvestigingen van Kortrijk. De Speyetoren, ook wel de zuidelijke toren, werd gebouwd rond 1385 en was een onderdeel van de sterke omheining van het kasteel. De Ingelborchtoren is de noordelijke toren die gebouwd werd rond 1413.
Molen- en Bakkerijmuseum (Kortrijk)
Ook een erg leuk museum in Kortrijk is het Molen- en Bakkerijmuseum. In dit museum kun je alle aspecten leren kennen van de bakkerij, de afdeling chocolaterie en biscuit, de banketbakkerij en de ijsbereiding. Het Molen- en Bakkerijmuseum is gevestigd in een stenen molen uit de 19e eeuw. In deze molen werd niet alleen graan gemalen, maar men haalde eveneens olie uit lijnzaad. Dit is zonder twijfel een van de weinige musea in de stad om letterlijk duimen en vingers bij af te likken.
Kortrijk 1302 (Kortrijk)
De mensen die meer willen leren over de geschiedenis van Kortrijk, zijn aan het goede adres bij het museum genaamd Kortrijk 1302. Dit is een multimediaal en interactief museum waarbij het gevecht op de Groeningekouter centraal staat, toen het Franse leger de Vlamingen aanviel op 11 juli 1302. In dit museum kun je de gehele veldslag volgen op een prachtige, grote maquette. Ook interessant is dat de hoofdrolspelers worden nagespeeld zodat je alles kunt vragen over het toenmalige conflict.
Jeruzalemkerk (Brugge)
In het begin van de 15e eeuw werd de Jeruzalemkerk in Brugge gebouwd. De kerk is gebouwd door de familie Adornes en is daarmee een privaatkerk, wat erg uniek is in België. De bouw van de kerk is geïnspireerd door een kerk in Jeruzalem genaamd de Verrijzeniskerk. De kerk wordt gekenmerkt door zijn gebrandschilderde ramen binnen in de kerk. Tevens is hier het graf van Margareta van der Banck te vinden en van haar man Anselmus Adornes.
Chocolademuseum van Brugge (Brugge)
In het Chocolademuseum van Brugge krijg je veel te weten over wereld van de chocolade. Je wordt meegenomen in de geschiedenis van chocolade en cacao en komt alles te weten over de Belgische chocolade. Het Museum wil graag de gezonde en kwalitatieve punten van de Belgische chocolade bekend maken, maar ook zeker de mensen leren over hoe de chocolade wordt gemaakt. In dit museum kan je een kijkje nemen in de bibliotheek, maar ook een gesprek aangaan met chocolade-experts.
Sint-Annakwartier (Brugge)
Het Sint-Annakwartier is een wijk in Brugge gelegen in België. Hier bevindt zich het Museum voor Volkskunde en twee windmolens: de Sint-Janshuismolen en de Koeleweimolen. Een erg belangrijk museum in Brugge is het Guido Gezellemuseum. De Sint-Janshuismolen is een graanmolen en heeft nog steeds dezelfde functie. De Sint-Janshuismolen is in 1770 gebouwd en staat nog op zijn oorspronkelijke plaats. De Koeleweimolen uit het jaar 1765 werd in 1997 verplaatst.
Memlingmusuem (Brugge)
In Brugge zijn zeer veel musea gevestigd, waaronder het Memlingmusuem en het Groeningen museum. Het memlingmuseum is in het vroegere Sint-Janshospitaal gelegen. Dit hospitaal uit de 13e eeuw bood onderdak aan zieken en armen en is een van de oudste nog bestaande middeleeuwse ziekenhuizen in Europa. In dit museum zijn onder andere twee bekende kunstwerken van Hans Memling te vinden. In totaal zijn er zo'n zes kunstwerken van Memling in de collectie, de andere kunstwerken zijn afkomstig van andere kunstenaars die iets minder bekend zijn. Verder vind je hier kunst over de geschiedenis van de Sint-Janshospitaal.
Saint-Pierre kerk (Bastogne)
De Saint-Pierre kerk stamt uit 1893 en is het oudste gebouw van Bastogne. De kerk staat naast de Porte de Trêve. De kerk bevat overblijfselen uit de Romeinse tijd en draagt merktekens uit verschillende periodes. De schilderingen in de kerk komen uit 1536 en zijn gemaakt door de kunstenaar Karel V. De kerk werd na de oorlog van 1940-1945 gerestaureerd. Je moet zeker de preekstoel gezien hebben, deze is gemaakt door Jean-Georges Scholtus, een zoon van de grootste Luxemburgse houtsnijder.
Piconrue Bethlehem (Bastogne)
In het voormalig klooster Piconrue Bethlehem bevindt zich nu een museum. In het museum kun je tradities en volksgeloven uit de Ardennen ontdekken. Van de kerk tot in de velden en van de wieg tot in het graf, van de liturgische rituelen tot volksgeloof, met magische of bijgelovige praktijken, er is van alles te ontdekken in het museum. Het klooster is in 1628 door nonnen opgericht. In 1807, tijdens de Franse Revolutie, werd het klooster verkocht door de bisschop van Metz. De bisschop van Namen richtte in 1833 een school voor nonnen op in het voormalige klooster. Het klooster werd vervolgens bezet van 1939 tot 1981 door de Zusters van de Armen van Sint Franciscus. Ze slaagden erin om de Zusters van Liefde van Namen over te halen om ook in het klooster te gaan wonen. De naam Piconrue komt van de naam van een oude straat in een wijk uit de middeleeuwen. Het klooster werd bezet door Retyneer Meer en later door de familie Mathelin. Deze familie was tot 1945 eigendom van het klooster. Later werd het overgenomen door de gemeente.
Bastogne Historical Center (Bastogne)
Het Bastogne Historical Center is het belangrijkste museum over de Slag om de Ardennen. Het museum ligt bij het Mémorial du Mardasson, even buiten het centrum van Bastogne, deze plek was destijds het middelpunt van de strijd. Om een herinnering te blijven houden aan het laatste Duitse offensief en de historische belegering van Bastogne, heeft het museum een stervormig gebouwd. Er worden 2 oorlogsscènes getoond, een van de Duitsers en een van de Amerikanen. Zo krijg je een gedetailleerd en realistisch beeld van de strijd. In het museum vind je een bijzondere verzameling uniformen, gebruiksvoorwerpen en wapens uit de veldslag. De inrichting van het museum is zeer uniek. De verzameling blijft elke dag nog groeien door verzamelaars en oud-strijders die hun spullen doneren aan het museum. In het museum draait er een film van 30 minuten over het tot stand komen van het museum. Je kunt ook de film Slag om Bastogne kijken. Er zijn tijdens de gevechten fragmenten opgenomen die je hier kunt zien. De Slag om de Ardennen eindigde op 18 januari 1945.
Antwerpse Zoo (Antwerpen)
De Antwerpse Zoo is gelegen naast het centraal station in het centrum van Antwerpen. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000 soorten. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Antwerpen)
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal is een kathedraal die gebouwd werd tussen 1352 en circa 1530. De kathedraal is gevestigd aan de Handschoenmarkt. Het is de hoofdkerk van Antwerpen. Deze kathedraal is toegewijd aan Maria. De bijzondere toren van de kathedraal is geregistreerd op de lijst van de UNESCO werelderfgoedlijst. In deze toren zijn 515 treden, maar daarboven zijn nog meer trappen die voor het personeel toegankelijk zijn. De hoge toren is elke vrijdag te bezoeken in de maanden april tot en met september. Je wordt dan rondgeleid door officiële gidsen.
Grote markt (Antwerpen)
De Grote markt was oorspronkelijk een onregelmatig driehoekig gevormd Frankisch plein. Het wordt begrenst door 16e en 17e eeuwse gildenhuizen en reconstructies van dergelijke oude huizen. Ook het standbeeld van Silvius Brabo staat op dit plein. Ook is het de Dienst voor Toerisme (VVV) te vinden en het stadhuis. Op loopafstand van de Grote Markt vind je de Schelde, een plein met vele gildehuizen. Je kunt hier in de winter schaatsen op de ijsbaan en rondsnuffelen op de kerstmarkt. Overigens liggen er veel cafés en winkels aan de markt.
Rubenshuis (Antwerpen)
Rubens (1577-1640) woonde vanaf 1610 in het Rubenshuis. Deze woning bleef zijn eigendom tot en met zijn dood. Vanaf 1630 woonde hij er met zijn tweede echtgenote, Helena Fourment. Het Rubenshuis is nu een museum. Peter Paul Rubens was een bekende Vlaamse diplomaat, maar ook was hij tekenaar en barokschilder. Veel van zijn tijd bracht hij door in zijn paleis. Toen Rubens overleed werd het paleis door zijn erfgenamen verkocht en opgedeeld. In 1937 verwierf uiteindelijk de stad Antwerpen het pand.
Het Belgisch stripmuseum (Brussel)
Het Belgisch stripmuseum bevindt zich al meer dan 25 jaar in het centrum van Brussel. Aan de hand van permanente tentoonstellingen – die regelmatig vernieuwd worden – en een afwisselend programma van tijdelijke exposities kan je er kennismaken met de talrijke facetten van het stripverhaal. Kuifje en de Smurfen nemen je mee naar avonturenland, een wereld waar de creativiteit geen grenzen kent.
Atomium (Brussel)
Het Atomium is een monument in het Heizelpark in Brussel. Het betreft een stalen constructie die bestaat uit negen bollen die samen de kubisch ruimtelijk gecentreerde kristalstructuur van ijzer uitbeelden, 165 miljard keer vergroot. Het Atomium is gebouwd voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958, de zogenaamde Expo '58, als symbool voor het metaal 'staal' dat sterk in ontwikkeling was. Ook speelde het een belangrijke rol in de optimistische kijk op ontwikkeling in de jaren vijftig.
Bocholter Brouwerij Museum
In het centrum van de Belgische plaats Bocholt zit het Bocholter Brouwerij Museum. Het ligt recht tegenover Brouwerij Martens, waar de glimmende gistinkstanks buiten staan. Het museum is gevestigd in het Brouwershuis. Hier brouwden vader en zoon Martens van 1758 tot midden 19e eeuw het edele gerstenat. Recent is het museum uitgebreid tot 4.000 m². Voorheen was het een kleiner museum maar nog steeds wordt het nostalgische verhaal over de ambachtelijke brouwkunsten tentoongesteld. Het hele museum ademt een aparte sfeer uit met zijn brouwzalen, vaten- en flessenafdelingen, authentieke familiestukken en mouterijafdelingen. Ook is er een taverne en zonneterras waar je kunt nagenieten met een van de bierspecialiteiten.
Sint-Petrus en Pauluskerk (Oostende)
De Sint-Petrus en Pauluskerk in Oostende is gebouwd in neogotische stijl en diende als vervanging van een afgebrande kerk. De toren 'De Peperbusse' was het enige wat overbleef van de brand op 14 augustus 1896. De architect van de kerk, Delasencerie, werd geïnspireerd door de Votivkirche in Wenen en de Dom van Keulen. De Schyvenorgel uit 1907 in de kerk is gerestaureerd.
Winkelen in Oostende (Oostende)
Mode, kinderspeelgoed, exclusieve kleding en haute-couture, in Oostende heb je het allemaal. Oostende is een zeer interessante stad voor winkelliefhebbers. De Kapellestraat is de bekendste straat om te winkelen. Hier zijn ook de grote winkelketens te vinden. Als je zoekt naar iets speciaal is de Adolf Buylstraat, de Belle Epoquewijk en de Alfons Pieterslaan erg leuk om te bezoeken. Hier vind je de exclusievere boetieks.
Fort Napoleon (Oostende)
In de duinen van Oostende ligt Fort Napoleon, dat gebouwd werd in 1811 door Napoleon. Hij deed dit om zich te kunnen verdedigen tegen eventuele aanvallen van de Engelsen. Het fort laat ook goed het belang van Oostende als vestingstad in het verleden zien. Het fort is een tijd lang een museum geweest en later een kinderspeelplein geworden. Het raakte in verval en wordt daarom sinds 1995 beheerd door Erfgoed Vlaanderen. Na een restauratie van 5 jaar ging het ford in 2000 weer open voor publiek. Het fort ligt op wandelafstand van de haven en de zee en is hierdoor goed te bezoeken bij een verblijf in Oostende.
Lange Nelle (Oostende)
De vuurtoren van Oostende is Lange Nelle. Lange Nelle is één van de vier vuurtorens langs de Belgische kust die nog werkt. De toren is 65 meter hoog en heeft in totaal 324 treden tot aan de top. De toren is gebouwd in 1860 en werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar beschadigd. De huidige vuurtoren wordt sinds 1 november 1948 gebruikt en is in 1998 wit met blauw geschilderd.
Leopoldpark (Oostende)
Het door Louis Fuchs ontworpen Leopoldpark heeft veel weg van een Engels park met veel bloemenperken, wandelwegen en bruggetjes. Voor een deel werd het park aangelegd over de oude stadswallen, maar ook voor een deel erbuiten. Dit gebeurde in 1861. Het park, wat in de volksmond 'Den hof' wordt genoemd, is een groene oase in het drukke stadscentrum, waar je heerlijk kan genieten van de rust en de natuur.
Theater Aan Zee (Oostende)
Een populair tiendaags theater- en muziekfestival wordt iedere zomer in Oostende gehouden. Het festival wordt meestal gehouden eind juli/begin augustus. Het zomerse festival is ontstaan uit een idee van de stad Oostende en een docent die les gaf aan het Rits, Marc Lybaert. In het begin stond het festival vooral in het teken van straattheater en jonge talenten. De laatste jaren is het festival steeds meer gegroeid tot een kwalitatief goed festival en werden er concours voor performing arts en jong theater ingericht. Later werd het festival opgedeeld in theater én muziek.
Pottenbakkerij van La Roche (La Roche-en-Ardenne)
De geschiedenis van Grès La Roche, het beroemde blauwe aardewerk uit de regio, wordt in de pottenbakkerij van La Roche tentoongesteld. Door middel van een parcours dat ongeveer één uur duurt ontdekken bezoekers aan de hand van scenes het gebruik van het aardewerk door de laatste eeuwen heen. Ook volgen ze de klei die de weg aflegt vanuit de aarde tot aan het aardewerk. Natuurlijk is er ook een winkel waar het blauwe aardewerk wordt verkocht.
Kasteel van La Roche-en-Ardenne (La Roche-en-Ardenne)
Tussen de 11e en de 14e eeuw werd het Kasteel van La Roche-en-Ardenne gebouwd. De plek waarop het gebouwd werd was al vroeg bewoond, wat in de 20e eeuw werd ontdekt door Romeinse en prehistorische voorwerpen in de grond. Het kasteel speelde een grote rol in het verdedigen van de stad en werd tevens een halte op de handelsroute richting Lombardije. Tot 1780 werd de vesting bewoond, op 1681 veroverde de Franse koning Lodewijk XIV het kasteel. Helaas raakte het kasteel jaren later in verval. De ruïnes van het kasteel zijn tegenwoordig nog te bezoeken.
Oorlogsmuseum (La Roche-en-Ardenne)
Het oorlogsmuseum in La Roche-en-Ardenne laat zien hoe het de stad verging in de Tweede Wereldoorlog. La Roche werd toen bijna volledig platgebombardeerd. Het museum heeft tentoonstellingen met Britse, Duitse en Amerikaanse apparatuur, realistische scenes uit die tijd en opgegraven onderdelen. Onderwerpen als de Slag om de Ardennen, de crash van een B17 bommenwerper in de buurt van La Roche en de collaboratie in België komen voorbij. De eigenaar geeft je graag een rondleiding door zijn museum.
STAM Stadsmuseum (Gent)
Wil je Gent echt leren kennen? Dan is STAM de beste introductie die je kan krijgen. Je vindt er onder andere het geheugen van de stad, de polsslag van nu en een blik op de toekomst. Vanuit het STAM wordt je doorverwezen naar de stad zelf, wat eigenlijk het mooiste is. Ook het gebouw waarin het museum gehuisvest is, is prachtig. De voormalige Bijlokeabdij herbrgt één van de mooiste refters uit de middeleeuwen en zijn er unieke muurschilderingen. Het museum ligt vlakbij het centrum.
De Gras- en Korenlei (Gent)
De Graslei en de Korenlei zijn straatjes in het historische centrum van Gent en populair om de leuke gildehuizen. De Graslei ligt op de rechteroever van de Leie, op de linkeroever ligt de Korenlei. Tussen de twee straatjes in ligt de Grasbrug en de Sint-Michielsbrug. In de 11e eeuw groeide de handelsactiviteiten steeds meer vanaf de kades van de straatjes, zo werd dit de haven van de stad.
Belfort van Gent (Gent)
Midden in het centrum van Gent staat de Belfort van Gent, een belforttoren van 95 meter hoog. Het belfort maakt deel uit van de beroemde Gentse Torenrij, waar de Sint-Baafskathedraal en de Sint-Niklaaskerk ook deel van uitmaken. Rond 1314 werd begonnen met de bouw van het belfort, in 1323 waren de eerste vier bouwlagen klaar, er waren er echter zes gepland. De torenbekroning werd in de jaren daarna opgetrokken en nog herhaaldelijk in de volgende eeuwen aangepast. Sinds 1936 is het Belfort van Gent een monument en staat het samen met de Lakenhal en de Mammelokker op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Gravensteen (Gent)
Gravensteen is een middeleeuwse burcht in Gent, die als enige is overgebleven en nog vrijwel helemaal intact is. Filips Van den Elzas herbouwde de imposante burcht in 1180. Daarvoor was het voor een korte tijd bewoond geweest in de Romeinse tijd. Hij wilde met zijn burcht macht en rijkdom uitstralen. Dit gevoel krijg je ook als je bovenop de donjon staat en over de stad uitkijkt. Ook het poortgebouw, de walmuur, de grafelijke residentie en de oude paardenstallen zijn nu nog te bezoeken. Als je de geschiedenis echt tot leven wilt laten komen, laat je je rondleiden door middel van de movieguide. Deze interactieve computergids laat je alles weten over de burcht.
Château de Seneffe (Charleroi)
Château de Seneffe ligt ten westen van Charleroi en neemt je mee terug naar de 18e eeuw. Zo is er een prachtige collectie aan edelsmeedkunst te bezichtigen, maar zijn ook de indrukwekkende zalen van het kasteel te bezoeken. De edelsmeedkunst tentoonstelling neemt je mee op een ontdekkingsreis vol met geur, geluid, filmpjes en enorm veel zilverwerk. Er worden regelmatig rondleidingen gegeven, ook speciaal voor kinderen. In de tuin van het kasteel kan je rondwandelen.
Musée Royal de Mariemont (Charleroi)
Het Koninklijk Museum van Mariemont (Musée Royal de Mariemont) ligt in Morlanwelz, ongeveer 20 minuten rijden vanaf Charleroi. In de prachtige tuin van het museum zijn een aantal exposities, maar ook het museum zelf is erg interessant. Het museum is opgedeeld in verschillende afdelingen. Zo kom je op een afdeling meer te weten over het erfgoed van de provincie Henegouwen, zoals de rijke bibliotheek met meer dan 80.000 boeken, maar is er ook een afdeling die gaat over de Oudheid in Europa en Azië. Het park rondom het museum is in Engelse stijl aangelegd met enkele monumentale beeldhouwwerken. Ook kom je in het park een waterval en rotspartij tegen.
Musée du Verre (Charleroi)
Het Glasmuseum (Musée du Verre) in Charleroi toont de ontwikkeling van de glaskunst. Bijzonder aan het museum is dat je de geschiedenis en technieken in omgekeerde volgorde bekijkt. Je vertrekt in het heden en keert vervolgens terug naar het ontstaan van de glaskunst. Een bezoek aan het glasblaasatelier, wat op werkdagen geopend is, is ook een aanrader en zeker een aanvulling voor je bezoek aan het glasmuseum.
Monumentaal stadhuis (Charleroi)
Aan de Place Charles II staat het monumentale stadhuis van Charleroi. Hôtel de Ville bevindt zich op het moment in het oude stadhuis, dat gebouwd is in art-decostijl. Beelden op de hoekpilaren van het gebouw beelden het gemeentebestuur en het gezin uit. Naast dat het stadhuis zelf al een bezienswaardigheid is, is ook het Museum voor Schone Kunsten erin ondergebracht. Op de zolder vind je nog een ander museum, namelijk het Jules Destréemuseum. Dit museum is gewijd aan een Waalse politicus, die opkwam voor de belangen van arbeiders en streed voor de Waalse zaak.
Le Bois du Cazier (Charleroi)
Le Bois du Cazier is een oude mijnsite waar in augustus 1956 een grote ramp plaats heeft gevonden. Tegenwoordig is het een museum. In het museum is een speciale ruimte ingericht voor deze ramp. Ook kom je er meer te weten over de mijnbouw in de Waalse regio. Een deel van de voormalige gebouwen zijn opengesteld voor bezoekers. Tijdelijke tentoonstellingen zijn er ook regelmatig.
Museum van de Belgische Brouwers (Brussel)
Wil je kennis maken met de rijke traditie van het Belgisch bier dan kun je een bezoek brengen aan het Museum van de 'Belgische Brouwers'. Dit museum bevindt zich op de Grote Markt, het centrale plein van Brussel. Je ziet er alle werktuigen, de brouw- en gistkuipen, de kookketel en het materiaal van een brouwerij uit de 18e eeuw. In het café staan oude bierpotten, antiek porselein en alle typische voorwerpen uit een herberg van toen. Na afloop van de rondleiding kun je natuurlijk een heerlijk Belgisch biertje proeven.
IJssculpturenfestival (Brugge)
Een ander leuk evenement is het IJssculpturenfestival op het Stationsplein in Brugge. Ieder jaar komen er ongeveer 40 internationale kunstenaars op af, die uit 400 ton sneeuw en 300 ton ijs de prachtigste beelden maken.
De Ronde van Vlaanderen (Brugge)
Ieder jaar wordt op het marktplein van Brugge het startsein gegeven voor de Ronde van Vlaanderen. De Ronde van Vlaanderen is een belangrijk evenement in de sportwereld. Het is dan ook logisch dat de beste wielrenners ter wereld aan de startlijn verschijnen. Ieder jaar komen er gemiddeld 15.000 mensen op af om de start bij te wonen.
Circuits
België heeft een aantal zeer bekende circuits, waaronder het circuit van Zolder en het circuit Spa Francorchamps in de Belgische Ardennen. Hier worden jaarlijks vele evenementen verreden in diverse categorieën.
Fietsen en mountainbiken
België is een waar paradijs voor fietsers. De fietsgebieden van de Limburgse Kempen, de Ardennen, de Condroz, de Vlaamse laagvlakte, Brabant, Henegouwen en de kuststreek vormen tezamen een groot netwerk dat geheel België bestrijkt. Het netwerk sluit naadloos aan op de netwerken in de Nederlandse provincies Limburg en Brabant.
Ook op het gebied van mountainbiken is België een uniek land. Op elke startplaats staat een informatiebord met de nodige informatie. De routes zijn veelal samengesteld uit drie op elkaar aansluitende lussen die aangeduid zijn met een gekleurd symbool: groen (gemakkelijk), blauw (inspannend) en rood (zwaar).
Winkelen in België
In België kun je perfect winkelen. De Belgen staan erom bekend dat zij veel geld uitgeven aan de verzorging en het kopen van kleding. De Belgische winkels zijn over het algemeen niet aan zulke stricte regels gebonden als in Nederland. Zij hanteren bijv. geen verplichte sluitingstijden. In de toeristenplaatsen zijn kruidenierszaken, bakkers en slagers meestal ook op zondag open.
Stadhuis van Brussel (Brussel)
Het Stadhuis in Brussel werd in 1459 voltooid en is het mooiste openbare gebouw van België. Het bevindt zich op de Grote Markt en je kunt er een rondleiding krijgen. Bovenop het gebouw staat een verguld standbeeld van de aartsengel Michaël die een draak velt. Het stadhuis is een voorbeeld van de bouwstijl flamboyante gotiek.
Manneken Pis (Brussel)
Het beeldje van Manneken Pis werd in het begin van de 17e eeuw ontworpen en gemaakt door Hiëronymus Duquesnoy. Het beeldje bevindt zich op slechts enkele tientallen meters van de Grote Markt in Brussel. Dit bronzen beeldje, dat geacht wordt de Brusselse geest uit te beelden, is wereldwijd bekend. Wat niet veel mensen weten is dat er ook een vrouwelijke versie bestaat; Janneke Pis. Zij bestaat sinds 1985 en hurkt ondeugend over de fontein van de Getrouwheid in een steegje aan de Beenhouwersstraat. Volgens oude gewoonte moet je geld in de fontein werpen om zo een gunst te verkrijgen.
Markt in België
In iedere stad of dorp vind je wel een markt. Dit zijn wekelijkse markten, feestmarkten, jaarmarkten of avondmarkten. Elke zondag gaan vele belangstellenden naar de Graanmarkt en het Theaterplein in Antwerpen voor de bekende Vogeltjesmarkt. De markt van Gare du Midi in Brussel is ook één van de grootste markten van Europa. Iedere zondag trekt deze markt veel bezoekers. In Brugge vind je op de Markt (13e-eeuws marktplein) iedere zaterdag een markt.
Antwerpse Zoo (Antwerpen)
In het centrum van Antwerpen naast het Centraal Station ligt de Antwerpse Zoo. De dierentuin bestaat al sinds 1843. De dierentuin is in 2007 uitgeroepen tot het best bewaarde 19e-eeuwse stadsdierentuin ter wereld. De dierentuin heeft een ruime collectie dieren, namelijk zo'n 5.000. De Antwerpse Zoo speelt ook een belangrijke rol in het fokken van bedreigde diersoorten, samen met andere dierentuinen van over de hele wereld doet de dierentuin mee aan een aantal fokprogramma's.
Warandepark (Brussel)
Het Warandepark in Brussel is gemaakt om aan de drukte van de stad te ontsnappen. Het park is eenvoudig aangelegd, maar de paden zijn erg mooi. In het park zijn tevens 60 beelden te bewonderen. Als men goed oplet dan kom je in het park ook symbolen tegen van de vrijmetselarij. In de zomer worden er veel verschillende activiteiten georganiseerd, zoals concerten en theatervoorstellingen.
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide
Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide is een grensoverschrijdend natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en de Belgische provincie Antwerpen. Het is in 2001 ingesteld en is ongeveer 3.750 hectare groot. Het grenspark is een afwisselend gebied met bos, heide, stuifduinen en een groot aantal vennen. De verscheidenheid in planten en dieren is groot. Bijzonder is het grote aantal insecten dat in het gebied voorkomt.
Nationaal Park Hoge Kempen
Het Nationaal Park Hoge Kempen is het eerste nationaal park dat door de Vlaamse overheid is opgericht. Het ligt in de provincie Limburg en omvat naast uitgestrekte bospercelen ook beschermde natuurgebieden als de Mechelse Heide, de Vallei van de Ziepbeek, het Ven onder de Berg en de Neerharer Heide. Het Nationaal Park Hoge Kempen is ongeveer 5.750 hectare groot en werd op zondag 26 maart 2006 feestelijk geopend.
Museum van Cacao en Chocolade (Brussel)
Belgische chocolade is enorm bekend en erg lekker, iedereen is er gek op. In Brussel vind je het Museum van Cacao en Chocolade. In dit museum kom je echt alles te weten wat je maar wilt weten over het maken van chocolade. In het museum wordt er ook uitgelegd hoe de chocolade door heel Europa wordt verspreidt. Tot slot kun je een demonstratie bijwonen van een meester-chocolatier die pralines gaat maken. Een echt 'must' voor de chocoladeliefhebber.
Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (Antwerpen)
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen is gesloten voor een renovatie die tot 2017 zal duren. Toch blijft de collectie dichtbij en toegankelijk. Zo kan je tal van topwerken bewonderen op gastlocaties in en rond Antwerpen.
Museum van het Kostuum en Kant (Brussel)
In Brussel vind je bijvoorbeeld het Museum van het Kostuum en Kant. Dit museum is gewijd aan een van de succesvolste exportproducten van Brussel; Belgisch kant. Dat al sinds de 12e eeuw wordt vervaardigd. In het museum vind je oude en hedendaagse kanten, kostuums en borduurwerken.
Vakantiebestemmingen in België
Artikelen
Nieuws
Eten en drinken
In de Belgische keuken wordt veel gebruik gemaakt van seizoensgebonden producten en regionale ingrediënten. Het is een gevarieerde keuken die internationaal georiënteerd is. Vooral de restaurants kennen veel Franse invloeden en zijn kwalitatief vaak erg goed. Aan de kust worden veel mosselen en andere vis gegeten, terwijl de Ardennen bekend staan om de goede wildgerechten.
Vooral bekend uit België zijn de Belgische frieten, Brusselse en Luikse wafels, Belgische chocolade, Belgisch bier en Belgische kazen. De Belgische chocolade is bekend over de hele wereld en wordt nog steeds op traditionele manier geproduceerd. Het meest bekende recept is ongetwijfeld de praline, een Belgische uitvinding die dateert van 1912. In België betekent 'praline' een chocoladebonbon met een vulling die in eindeloze variaties bestaat.
Belgische gerechten
Antwerpse handjes
Een typisch streekproduct zijn de Antwerpse handjes, koekjes die de vorm van handjes hebben. Deze koekjes verwijzen naar de legende van het ontstaan van de stad. Het deeg bestaat uit boter, eieren, suiker, bloem en geschaafde amandelen.
Konijn met pruimen
Een echt winters gerecht is konijn met pruimen. In het begin van de vorige eeuw was konijn een belangrijke bron van energie voor het armere deel van de bevolking. Tegenwoordig komt het niet heel vaak meer voor op het menu. De ingrediënten zijn konijn, gedroogde pruimen, donkere trappist, bouillonblokje, ui, laurier, tijm, maïzena, peper en zout.
Moules-frites
Mosselen met friet (moules-frites) wordt vaak gezien als het nationale gerecht van België. Het is dan ook een veelvoorkomend gerecht in de Belgische restaurants. De mosselen worden op diverse wijzen geserveerd, bijvoorbeeld in pikante saus, gemarineerd of op de traditionele Vlaamse wijze. Je krijgt de mosselen meestal in een zwart pannetje, vergezeld met verschillende sausjes zoals knoflooksaus en whiskey cocktailsaus.
Paling in 't Groen
Paling in 't Groen is een streekproduct uit de Scheldestreek. Het wordt gemaakt van zoetwaterpaling in een groene saus die bestaat uit verse groene groenten. In de volksmond wordt dit vaak 'palingkruid' genoemd. Meestal wordt het warm gegeten en geserveerd met brood of frieten.
Waterzooi
Waterzooi is een typisch gerecht uit de Belgische stad Gent. Het wordt gemaakt van vis of kip, groenten, aardappelen en room. Het is een soort soep en wordt geserveerd met brood. Waarschijnlijk wordt waterzooi al sinds de middeleeuwen bereid met de zoetwatervis uit de Gentse rivieren, kanalen, grachten en vesten.
België heeft maar liefst 1.000 verschillende soorten bier. Vele biertjes zijn te proeven in verschillende biercafés in zowel de steden als de dorpen. Van licht tot donker, van zoet tot bitter. Voor iedereen zit er wat lekkers tussen. Zelfs bijna ieder biersoort heeft zijn eigen glas. De meest bekende biermerken uit België zijn Palm, Leffe, Jupiler en Hoegaarden.
Vervoer
Vanuit Nederland kun je met de auto of met de trein naar België. De wegen in België zijn redelijk. Er zijn diverse treinverbindingen met de grote steden in België.
België heeft een aantal luchthavens: Antwerpen, Brussel, Charleroi, Luik en Oostende. De bekendste en grootste luchthaven is Brussel. Het is zeker verstandig, als je een vlucht wilt boeken, om eens te kijken of het niet goedkoper is als je vanaf Brussel vliegt i.p.v. Amsterdam/Rotterdam.
Het openbaar vervoer is in België goed geregeld. Er zijn busdiensten die de plaatsen buiten de grote steden met elkaar verbinden, maar ook de treinen hebben een uitstekende dienstregeling. Bij de plaatselijke toeristenbureau's kun je de dienstregelingen opvragen. Mocht je zin hebben om de omgeving met de fiets te gaan verkennen, dan kun je op de meeste stations een fiets huren.
Visum
Voor een vakantie in België heb je geen visum nodig.
Prijsniveau
Het gemiddelde prijsniveau in België is gelijk aan dat van Nederland.
De munteenheid in België de euro.
Veiligheid
In België kun je veilig reizen. Houdt, zoals overal, wel rekening met zakkenrollers.
Medische informatie
België heeft een uitstekend gezondheidszorgsysteem. Er zijn geen wachtlijsten.
Om een bezoek te brengen aan België heb je geen vaccinaties nodig. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.
Het kraanwater in België kan een beetje zoutig smaken, maar is veilig te drinken.
Bevolking
België heeft ongeveer 11 miljoen inwoners en bestaat uit twee delen. Het noordelijke deel van België is Nederlands en wordt Vlaanderen genoemd. Het zuidelijke deel van het land is Frans en wordt Wallonië genoemd. De hoofdstad van België, Brussel, is tweetalig. Over het algemeen kent België dezelfde feestdagen als Nederland. Toch hebben ze hier nog andere nationale feestdagen, zoals onder andere de wapenstilstand op 11 november en de nationale feestdag op 21 juli.
De Belgische vlag
dook voor het eerst op in 1792. Na de onafhankelijkheid van de Nederlanden werd het in 1830 de nationale vlag. De kleuren zijn afgeleid van het wapen van Brabant.
De taal
In België wordt Nederlands en Frans gesproken en bij de grens met Duitsland een klein beetje Duits. Het Nederlands Belgisch heeft wel een groot aantal woorden die anders zijn dan in Nederland.
Flora & Fauna
De Ardennen zijn een schitterend natuurgebied. Er zijn o.a. prachtige natuurparken te bewonderen, waar je de flora en fauna kunt bezichtigen die deze streek zo bijzonder maken. Ook kun je er diverse activiteiten ondernemen zoals mountainbiken, raften en vissen.
Je vindt in België een enorm aantal plantensoorten. Er zijn zo`n 1350 hogere planten, 1300 algen en wieren, 600 mossoorten en 5000 soorten zwammen.
Het konijn, de haas en de eekhoorn kom je op verschillende plekken tegen in België. Ook een aantal soorten muizen en ratten en de hamster komt nog voor. De hamster vindt je vooral in Haspengouw.
Geschiedenis
Het gebied wat nu België is werd al tijdens het Neolithicum bewoond. In de 7e eeuw v.Chr. vestigden de Kelten er zich. Rond 55 v.Chr. werd het land veroverd door Julius Ceasar. Daarna zorgden de Romeinen 4 eeuwen voor rust en welvaart. Vervolgens heersten de Franken er een aantal eeuwen.
Op 4 november 1830 begon in Londen een diplomatieke conferentie die over de toekomst van België zou beslissen. Hier erkenden men de scheiding van België en Nederland. Leopold van Saksen-Coburg werd in 1831 de eerste Koning der Belgen. In 1865 werd hij opgevolgd door zijn zoon Leopold II.
Offerteformulier
Veelgestelde vragen
Wat zijn de beste hotels van België?
Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.